Boleh juga buat untuk raya nanti. Resepi kek pisang lembap yang sangat sedap gebu dan lembut.
Kek pisang moist dari resepi azie kitchen.
. Mula-mula mixedkan telur gula ovelete dan esen vanilla. Caranya mula sekali lenyek pisang hingga mencukupkan kuantiti. Bakar 60 minit suhu 170c api atas bawah atau kukus 45 minit.
Sementara tu griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega marjerin dan panaskan oven sehingga 180 darjah celcius. 1 cawan gula 1 34 cawan tepung gandum Telur 3 biji Minyak 1 cawan Pisang lenyek 1 cawan 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh bicarbonat soda Cara membuat. Berikut adalah resipi hasil cucian tangan Puan Diana Ibrahim yang berkongsi cara membuat kek pisang kukus lembab yang mudah gebu dengan menggunakan garfu sahaja dan kini viral di laman Facebooknya.
3 biji pisang masak. Dan gaul kesemuanya sampai sebati dengan menggunakan spatula. AYAK TEPUNG Ayakkan tepung gandum soda bikarbonat dan baking powder.
Adunan akan jadi seperti dalam gambar di bawah ini. Terima kasih Syana Anuya Manmad untuk perkongsian resipi Kek Pisang ini. 3 -4 biji pisang sederhana besar atau nak lecek pun boleh.
Lepas dah sebati baru masukkan pisang dan kisar sekejap je dalam 3 saat. Sapu marjerin sikit pada loyang. Cara buat kek pisang.
Kalau nak kurang manis boleh kurangkan sedikit gula. Boleh juga guna gula biasa pun. ½ cawan minyak masak.
Mana yang nak buat hiasan atas dia asingkan. Potong pisang masukkan ke dalam pengisar bersama vanila kisar lagi. Whisk kan telur gula dan esen vanilla sampai gula larut.
Simple saja cuma 3 langkah. Setiap kali masak memang sangat banyak pisangnya. Saya bakar selama 1 jam.
Sesuai sangat untuk dibuat hidangan minum petang bersama keluarga. Please follow me at. 1 sudu soda bikarbonat 1 sudu baking powder 1 penutup botol esen pisang Dalam tutorial ini Puan Hasyyati buat 3 adunan terus jadi kalau anda nak cuba buat sedikit dahulu ikut saja sukatan di atas.
1 cawan gula perang brown sugar 2 cawan minyak masak. Satukan kesemua bahan ke dalam blender kecuali pisang. TAMBAHKAN BAHAN DALAM BLENDER Apabila telur dan gula dah betul-betul sebati di dalam blender masukkan pula minyak pisang lenyek dan esen pisang.
Kisar Telur Dan Gula Mula-mula masukkan telur dan gula ke dalam blender. Nak jimat selain buat Cucur boleh buat Kek Pisang resepi daripada seorang pengguna Facebook ini. Kemudian masukkan minyak masak.
Letak hiasan pisang dan kukus selama 35 minit. 1 cawan gula perang bole kurangkan kalau tak nak manis 3 biji telur 1 ½ cawan tepung superfine tepung gandum 1 sudu besar ovelete 1 sudu kecil baking power 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil esen vanila 200 gm minyak 2 sudu besar serbuk koko CARA PENYEDIAAN KEK PISANG 2 BENUA. Nak lebih menarik buat anak-anak boleh buat guna bekas muffin.
Tuang dalam loyang yang disapu mentega. Blend lagi dalam 3 minit. Ayak tepung serbuk penaik dan soda penaik ke dalam mangkuk.
Buat Kek Pisang Paling Mudah. Kemudian sediakan mangkuk besar atau besen dan masukkan tepung naik sendiri ke dalamnya. Tuang bahan-bahan blend dalam bahan ayak.
4 biji pisang berangan. Kemudian boleh masukkan pewarna perang sedikit. Kemudian kacau sebati adunan.
Tuangkan campuran pisang dan. Kemudian kisar sehingga gebu dan sebati. Ini resipi kek pisang gula perang gebu.
Kemudian masukkan bahan A B dan C. Kaup balikkan adunan sebati Kalau nak buat 2 benua seperti di gambar bahagi adunan kepada 2 bekas 1 biar kosong dan 1 lagi masukkan serbuk koko 2 sudu makan. Boleh hiaskan dengan pisang diatasnya.
Sangat lembut dan gebu. Kaup balikkan adunan sehingga sebati. Kalau nak buat 2 benua macam ni bahagi adunan kepada 2 bekas 1 biar kosong dan 1 lagi masukkan serbuk koko 2 sudu makan.
Tapis tepung garam dan soda bikarbonat. Cara buat kek pisang gebu lembut dan sedap. Boleh juga gunakan pisang emas atau pisang awak-awak mengikut citarasa masing-masing.
2 cawan tepung gandum. Kita penyek kan pisang. Whisk sampai semua bahan sebati.
Kacau sehingga sebati tuang dalam loyang yang disapu mentega hias sesuka hati. 1 cawan gula putih. Gaul semua kemudian masuk dalam loyang.
Masukkan kesemua bahan D ke dalam bekas mixer dan putarkan sampai betul-betul gebu dan putih. Sediakan loyang saiz 8 inci. Ayak tepung gandum soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan.




تعليقات
إرسال تعليق